Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
3:37 π.μ. by Dr D. Kountouris
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ HARVARD ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είχε μεγάλη σημασία σε ποιο είδος κοινωνίας ζούσαν οι ασθενείς. Συγκεκριμένα, στην ελληνική κοινωνία ήταν πάντα αυτοί οι ασθενείς σε προνομιούχα θέση, διότι η μερίδα τους στο κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας αυτής ήταν πολύ μεγάλη.
Μέχρι πρόσφατα η εμπιστοσύνη και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των Ελλήνων ήταν σε πολύ υψηλό σημείο. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό κοινωνιολογικά.
Στο Harvard μέσω μίας στατιστικής τεχνικής, της λεγόμενης «ανάλυσης διαδρομών», έχουν καταδείξει ότι γενικά η εξασθενημένη υγεία περνάει μέσα από τους δείκτες του κεφαλαίου.
Τώρα πια, το κοινωνικό κεφάλαιο, σα δείκτης, έχει μειωθεί πολύ παρασύροντας προς τα κάτω και τη φροντίδα της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικά ομάδας των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Στην Ελλάδα πια έχουμε παραμελήσει σε μεγάλο βαθμό τα κοινωνικά μας δίκτυα ασφαλείας, βοηθώντας παράλληλα, μέσα από την οικονομικο-κυβερνητική πυραμίδα, τους πιο επιτυχημένους να κάθονται, περιφρουρούμενοι ισχυρά, στην κορυφή των ανισοτήτων.
Και τη θέση που είχε το κοινωνικό κεφάλαιο και προστάτευε τους ασθενείς αυτούς μέσα σε μικρές ή μεσαίες κοινωνικές ομάδες, ήρθε μία τεράστια κοινωνική αποσταθεροποίηση και ανωνυμία. Έτσι, μειώθηκε η φροντίδα για αυτούς τους ασθενείς μαζί με τα επίπεδα εμπιστοσύνης και υποστήριξης, και στη θέση τους εμφανίσθηκε μία επιπλέον επιβάρυνση της υγείας του και αύξηση της θνησιμότητας της ομάδας αυτής.
Για τους ασθενείς αυτούς είναι απολύτως αναγκαία η επανάκτηση του κοινωνικού κεφαλαίου, αρχίζοντας μέσα από τη συντροφική κοινότητα και οικογενειακή μονάδα.
Από εκεί και πέρα, πρέπει αυτό να περάσει σε μεγαλύτερες ομάδες, οι οποίες μέσω του αριθμού τους να επιβάλουν την επαναπόκτηση των κεκτημένων μεριδίων του κοινωνικού κεφαλαίου και τη ζήτηση της αλληλεγγύης.
Ετικέτες αλληλεγγύη, κοινωνικό κεφάλαιο, Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, ΣΚΠ, υγεία, φροντίδα
Comments (0)
<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο | Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>> |