ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΕΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΕΣ

1:03 π.μ. by Dr D. Kountouris
ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΔΥΟ ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΜΑΖΙ.
ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΡΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΔΙΑΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.
Στην σκλήρυνση κατά πλάκας πολύ τακτικά εμφανίζεται η νόσος του hashimoto και μερικές φορές η νόσος του Graves.
Τα νοσήματα αυτά προκύπτουν από καταστροφή ή διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και του θυρεοειδούς μαζί με το νευρικό σύστημα που ήδη έχει προκαλέσει την σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται κυρίως απότομα είναι κόπωση, νευρικότητα, περιορισμένη ανοχή στο κρύο και στην ζέστη, γενικευμένη αδυναμία, αλλαγές στο σωματικό βάρος κ.τ.λ.
Δηλαδή πρόκειται περίπου για παρόμοια συμπτώματα με αυτά της σκλήρυνσης κατά πλάκας και έτσι πολλές φορές τυχαίνει οι θυρεοειδοπάθειες να περνάνε «σιωπηλά» χωρίς να γίνονται αντιληπτές. Αν και πολύ τακτικά εμφανίζονται τόσο σε γενικό επίπεδο θεωρείται ότι ένας στους 100 και 4 άνδρες και 4 στις 100 γυναίκες το παρουσιάζουν ενώ παράλληλα πάρα πολύ τακτικά σε ένα ποσοστό περίπου 0,5% συμβαδίζει και με την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η θεραπεία είναι η ίδια, πρόκειται για ανοσοκαταστολή και όπως έχουνε δείξει μέχρι τώρα διάφορες έρευνες η θετική πορεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε απάντηση μιας επιτυχημένης αγωγής κυρίως ανοσοκατασταλτικού τύπου βελτιώνει και την αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια. Πρέπει όμως η διάγνωση να γίνεται έγκαιρα μια και το εργαστήριο βοηθάει στην γρήγορη και τυπική διάγνωση των αυτοανόσων θυρεοειδοπαθειών προκειμένου για να μην γίνονται τα «βάσανα» του ασθενούς περισσότερα.

Ετικέτες , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:



Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurner



Σεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομένα



Our site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share