ΤΑ ΨΥΧΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

3:01 μ.μ. by Dr D. Kountouris
ΌΠΩΣ ΌΛΟΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΈΤΣΙ ΚΑΙ Η ΥΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ, ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΆΛΛΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.
Ένας από αυτούς είναι τα επεισόδια βίας. Κάθε άσκηση μορφής βίας και ιδιαίτερα στη νεαρή ηλικία, είτε είναι υπό μορφή ξυλοδαρμού, ψυχικής πίεσης, μετανάστευσης κ.τ.λ., δημιουργεί ένα αποτύπωμα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου είναι ένας νευρολογικός σχηματισμός, υπεύθυνος για τη μνήμη, διάθεση, μάθηση. Όταν ο σχηματισμός αυτός έχει «υπερφορτωθεί» από την παιδική, εφηβική ηλικία σε πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας, δημιουργεί θεραπευτικά προβλήματα  για την αποκατάσταση τους. Συγκρίνουμε θεραπευτικά αποτελέσματα, δυο ομάδων ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας˙ μια με αναμνήσεις παιδικής βίας και η άλλη όχι. Τα θεραπευτικά αποτελέσματα ήταν σαφώς πολύ μεγαλύτερα και πιο επιτυχή στη δεύτερη ομάδα. Με τη σιγουριά της επίδρασης αυτής, άτομα της πρώτης ομάδας που δέχτηκαν ψυχιατρική και ψυχολογική υποστήριξη παρουσίασαν σαφώς βελτιωμένα αποτελέσματα. Άρα, πλέον, στις περιπτώσεις που μπαίνει ένα θεραπευτικό πλαίσιο σε ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τα περιστατικά βίας από το παρελθόν. Όταν δε αυτά υφίστανται, χρειάζεται ξεχωριστή ψυχοθεραπευτική υποστήριξη.

Ετικέτες , , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:



Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurner



Σεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομένα



Our site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share