Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

3:37 π.μ. by Dr D. Kountouris

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ HARVARD ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είχε μεγάλη σημασία σε ποιο είδος κοινωνίας ζούσαν οι ασθενείς. Συγκεκριμένα, στην ελληνική κοινωνία ήταν πάντα αυτοί οι ασθενείς σε προνομιούχα θέση, διότι η μερίδα τους στο κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας αυτής ήταν πολύ μεγάλη.
Μέχρι πρόσφατα η εμπιστοσύνη και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των Ελλήνων ήταν σε πολύ υψηλό σημείο. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό κοινωνιολογικά.
Στο Harvard μέσω μίας στατιστικής τεχνικής, της λεγόμενης «ανάλυσης διαδρομών», έχουν καταδείξει ότι γενικά η εξασθενημένη υγεία περνάει μέσα από τους δείκτες του κεφαλαίου.
Τώρα πια, το κοινωνικό κεφάλαιο, σα δείκτης, έχει μειωθεί πολύ παρασύροντας προς τα κάτω και τη φροντίδα της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικά ομάδας των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Στην Ελλάδα πια έχουμε παραμελήσει σε μεγάλο βαθμό τα κοινωνικά μας δίκτυα ασφαλείας, βοηθώντας παράλληλα, μέσα από την οικονομικο-κυβερνητική πυραμίδα, τους πιο επιτυχημένους να κάθονται, περιφρουρούμενοι ισχυρά, στην κορυφή των ανισοτήτων.
Και τη θέση που είχε το κοινωνικό κεφάλαιο και προστάτευε τους ασθενείς αυτούς μέσα σε μικρές ή μεσαίες κοινωνικές ομάδες, ήρθε μία τεράστια κοινωνική αποσταθεροποίηση και ανωνυμία. Έτσι, μειώθηκε η φροντίδα για αυτούς τους ασθενείς μαζί με τα επίπεδα εμπιστοσύνης και υποστήριξης, και στη θέση τους εμφανίσθηκε μία επιπλέον επιβάρυνση της υγείας του και αύξηση της θνησιμότητας της ομάδας αυτής.
Για τους ασθενείς αυτούς είναι απολύτως αναγκαία η επανάκτηση του κοινωνικού κεφαλαίου, αρχίζοντας μέσα από τη συντροφική κοινότητα και οικογενειακή μονάδα.
Από εκεί και πέρα, πρέπει αυτό να περάσει σε μεγαλύτερες ομάδες, οι οποίες μέσω του αριθμού τους να επιβάλουν την επαναπόκτηση των κεκτημένων μεριδίων του κοινωνικού κεφαλαίου και τη ζήτηση της αλληλεγγύης.

Ετικέτες , , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurnerΣεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομέναOur site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share