ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

3:30 π.μ. by Dr D. Kountouris

ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΟΙ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΑΠΟ ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ, ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΑΚΡΑΤΕΙΑ.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας σαν πολυτοπικό νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος αναμενόμενα επηρεάζει και τους νευρολογικούς εκείνους πυρήνες που φροντίζουν την λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Αυτό μπορεί να γίνει έμμεσα και άμεσα. Έμμεσα λόγω της γενικής συμπτωματολογίας και κινητικής αδυναμίας των ασθενών, της κακής πέψης και της ελλιπούς εξειδικευμένης άσκησης, καθώς επίσης και λόγω των πολλαπλών λοιμώξεων, όπως γίνεται και με την ουροδόχο κύστη.
Άμεσα γίνεται λόγω της μεγάλης σπαστικότητας όλων των γραμμωτών μυών της κοιλιακής χώρας ή την περιοδική σπαστικότητα - χάλαση που δέχονται.
Οι διαταραχές που παρουσιάζουν είναι κατά κύριο λόγο εκτεταμένη δυσκοιλιότητα, που μπορεί να διαρκεί μέρες έως εβδομάδες και είναι πολύ δύσκολο στο να καταπολεμηθεί με φάρμακα και απαιτεί ειδικές μεθόδους προκειμένου να ανακουφίσει τον ασθενή.
Η δυσκοιλιότητα αυτή μπορεί να συνοδεύεται από ένα χρόνιο μετεωρισμό που να επηρεάζει όλο το γαστρεντερικό σύστημα, φέρνοντας μια ιδιαίτερη δυσανασχέτηση στον πάσχοντα. Μπορεί, όμως, πέρα από αυτό να προχωρήσει και σε μια μεγάλη ακράτεια, ιδιαίτερα στα προχωρημένα στάδια με τοπικές φλεγμονές και μαλακά έλκη.
Αυτή μπορεί να φτάσει σε τέτοιο ανεπανόρθωτο σημείο ώστε να χρειαστεί και ιατρική επέμβαση. Παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο η υγιεινή και η τακτική φροντίδα, όπως ακριβώς και στις διαταραχές της ούρησης, πολύ πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα από τον πεπτικό σωλήνα.
Εδώ ισχύει ο ιατρικός κώδικας του Ιπποκράτη: «καλύτερα να προλαβαίνεις παρά να θεραπεύεις».

Ετικέτες , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurnerΣεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομέναOur site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share