ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ UTHOFF

2:48 π.μ. by Dr D. Kountouris

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η περιστασιακή απώλεια δύναμης. Μάλιστα, αυτό το φαινόμενο είναι που βασανίζει πάρα πολλούς ασθενείς, πριν εκδηλωθεί ακόμα η ίδια η αρρώστια.
Εκδηλώνεται σαν μια περιορισμένη λειτουργική ικανότητα κάποιου νεύρου, π.χ. του ανελκτήρος τους βλεφάρου ή ενός δακτύλου, και συνήθως εμφανίζεται σε υψηλές θερμοκρασίες σώματος ή περιβάλλοντος και μετά από έντονη σωματική προσπάθεια σε ζεστό κλίμα.
Μπορεί να το προκαλέσει επίσης και μια λοιμώδης κατάσταση, ένα κρύωμα, ένα ζεστό μπάνιο ή ακόμη περισσότερο μια ιδιαίτερα ζεστή νύχτα.
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται Uthoff και το χαρακτηριστικό του είναι ότι εμφανίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, μετά από ζέστη, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Δεν πρέπει να τρομοκρατεί τους ασθενείς, γιατί είναι περιβαλλοντικού χαρακτήρα και φεύγει γρήγορα μόλις η θερμοκρασία επανέλθει σε ομοιοστατική κατάσταση ανθρώπου και περιβάλλοντος.
Αποτελεί, όμως, ένα πολύ σοβαρό διαγνωστικό στοιχείο, ιδιαίτερα όταν προσβάλλει τον ανελκτήρα του βλεφάρου (όταν στην πολύ ζέστη πέφτει το βλέφαρο και κλείνει το μάτι) για την αρχόμενη σκλήρυνση κατά πλάκας. Σπάνια, όμως, μπορεί να εμφανιστεί και σε μεταβολικές νευροπάθειες ή στην μυασθένεια.

Ετικέτες , , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurnerΣεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομέναOur site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share