ΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΙ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ

3:43 π.μ. by Dr D. Kountouris

Ένα από τα πλέον σύγχρονα «επιτεύγματα» της νευροχειρουργικής είναι οι εγκεφαλικοί βηματοδότες. Πρόκειται για μικροσκοπικά μηχανάκια από πολυτελή μέταλλα εξοπλισμένα και με κομπιουτεράκια, τα οποία με στερεοτακτικές νευροχειρουργικές επεμβάσεις τοποθετούνται σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου με σκοπό να προκαλέσουν ή να διορθώσουν τη λειτουργία του.
Μάλιστα, μεγάλες κλινικές του εξωτερικού έχουν «ειδικευτεί» στις τοποθετήσεις και προχωρούν σε τέτοιες επεμβάσεις με τέτοιο ρυθμό που πλέον χαρακτηρίζονται ρουτίνας. Όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στις παροχές αυτές προκειμένου να βρουν λύτρωση σε συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν, όπως πάρκινσον, τρόμος, Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, παρενέργειες εγκεφαλικών, διάφορες επιληψίες, ψυχικές διαταραχές κ.λ.π.
Στη φωτογραφία που παραθέτουμε το μονό βέλος δείχνει πού ακριβώς τοποθετείται στη μέση του εγκεφάλου ένας τέτοιος βηματοδότης. Το διπλό βέλος από πάνω , όπου φαίνεται και το έντονο λευκό, είναι οι βλάβες που προκαλεί η τοποθέτηση ενός τέτοιου βηματοδότη.
Βέβαια, είναι πολύ νωρίς κανείς να εκτιμήσει με σιγουριά τα θετικά και τα αρνητικά της τοποθέτησης τέτοιων βηματοδοτών. Γενικά, όμως, στην ιατρική πρέπει συστηματικά να αποφεύγεις να λύνεις ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα δεύτερο και αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα.
Από άποψη εκτέλεσης της νευροχειρουργικής πράξης μπορεί χειρουργικά να είναι άψογη. Η λειτουργία των μετεγχειρητικών διαταραχών πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμη. Για αυτό ακριβώς πρέπει να προϋπολογίσουμε αυτό το ρίσκο στην απόφαση εγκεφαλικής εμφύτευσης βηματοδότη, και για να γίνει αυτό είναι απαραίτητος ο πλήρης νευρολογικός και νευροφυσιολογικός έλεγχος, κυρίως πριν, αλλά και μετά, εφόσον γίνει.
Δεν πρέπει να υποβάλλεται σε μια τέτοια διαδικασία ένας ασθενής χωρίς προηγουμένως να συνυπολογιστεί ιατρικό, κοινωνικό και προσωπικό κόστος. Συνεπώς, άσχετα πόσο είναι το νευρολογικό πρόβλημα, επιβάλλεται η διεξοδική νευρολογική και νευροφυσιολογική έρευνα και κυρίως, η ακριβής πληροφόρηση για το τι θα επακολουθήσει, καθώς οι γιατροί καμιά φορά υποδεικνύουν αυτή τη λύση και λόγω θεραπευτικής αδυναμίας.
Στον 21ο αιώνα που κυριαρχεί η πληροφορία, καλό είναι να αποτυπώσει κάποιος που θα είχε ένα τέτοιο ενδιαφέρον, αυτό που δείχνει η εικόνα, και αν χρειαστεί, κάποτε σε ευθεία ή πλάγια συμμετοχή και να θυμηθεί να συζητήσει διεξοδικά τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας επέμβασης.

Ετικέτες , , , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:



Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurner



Σεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομένα



Our site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share