ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

5:19 π.μ. by Dr D. Kountouris

ΈΩΣ ΤΩΡΑ ΘΕΩΡΕΙΤΟ ΟΤΙ Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΙΑ ΒΛΑΒΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΑΥΤΗ.

Ο αριθμός των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας ανεβαίνει ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Παράταση του ευδόκιμου ζωής, νέα διαγνωστικά μέσα και το καθημερινό στρες θεωρούνται οι υπεύθυνοι παράγοντες για την αύξηση του αριθμού των περιστατικών. Ο μεγάλος αριθμός ανεβάζει κάθετα, όμως, ανάγκες και κόστος θεραπειών και κατ’ ακολουθίαν, μια πιο εμπεριστατωμένη έρευνα για τα αίτια των βλαβών της ασθένειας αυτής.
Ήδη, από παλιά, πολλοί κλινικοί ερευνητές είχαν εκφράσει την υποψία ότι πρόκειται για μικτές βλάβες στην σκλήρυνση κατά πλάκας .
Το γεγονός ότι πολύ τακτικά προηγούνταν οι γνωστικές διαταραχές και οι επιληπτικές κρίσεις των υπόλοιπων συμπτωμάτων, κλινικά, έδινε βάση στην υπόνοια, ότι υπάρχει και βλάβη των αξόνων, άρα, και της φαιάς ουσίας.
Βέβαια, στην ιατρική όλα κυλούν αργά και ιδιαίτερα ιεραρχικά. Έτσι, αυτοί που στα διάφορα ιατρικά συνέδρια υποστήριζαν την άποψη αυτή θεωρούνταν αιρετικοί, αφού η επικρατούσα άποψη ήταν πως η ασθένεια αυτή είναι αποκλειστικά υπόθεση της λευκής ουσίας.
Έτσι, και η θεραπεία περιοριζόταν αποκλειστικά διεθνώς στα όριά της υπόθεσης αυτής. Με την επανάσταση, όμως, της τεχνολογίας και τις εντατικές έρευνες των τελευταίων τριών ετών επιβεβαιώθηκαν οι θεωρίες της μικτής βλάβης. Με την χρήση δε της υπολογιστικής τομογραφίας και τη σύγκριση κλινικών και παθολογικών ευρημάτων βρέθηκε μια νέα παράμετρος, που κυριολεκτικά ανατρέπει τα πάντα.
Στην σκλήρυνση κατά πλάκας πολλές φορές η παθολογική διαδικασία ξεκινά ύστερα από μια λοίμωξη από ένα εστιακό σημείο της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου και μετά προχωράει προς το εσωτερικό του εγκεφάλου, δηλαδή, την λευκή ουσία.
Αυτό το γεγονός φέρνει μια επανάσταση στην θεραπεία της νόσου, που ανατρέπει τις μέχρι τώρα κρατούσες θεωρίες για τα διάφορα θεραπευτικά σχήματα.
Κατά πρώτο λόγο στην υπόνοια της σκλήρυνσης κατά πλάκας η θεραπεία αρχίζει αμέσως, διότι υπάρχει φλεγμονή της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου. Διότι, αναμονή σημαίνει εξάπλωση και αύξηση της φλεγμονής.
Παράλληλα δε, πρέπει να ληφθεί άμεσα μέριμνα για την προστασία των νευροαξόνων, δηλαδή της φαιάς ουσίας . Διότι, βλάβη των νευροαξόνων είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να αντιμετωπισθεί με τα σύγχρονα μέσα πλήρως εάν λάβει μεγάλη έκταση και σε διάφορα σημεία της φαιάς ουσίας.

Ετικέτες , , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurnerΣεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομέναOur site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share