TYSABRI_ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ «ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ» ΤΟΥ

3:20 π.μ. by Dr D. Kountouris
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εμπορικό σχέδιο της επαναφοράς του φαρμάκου Tysabri ως μοναδικό σκεύασμα για τη θεραπεία της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας.
Το φάρμακο εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια και αποσύρθηκε λόγω θανατηφόρων παρενεργειών. Σε ανάμνηση του γεγονότος παραθέτουμε ένα άρθρο του Δρ. Δ. Κουντούρη που είχε δημοσιευτεί τότε στη Βραδυνή.

Κι όπως γίνεται πιο σαφές από το δελτίο πληροφοριών που μοιράζει η εταιρεία στους ασθενείς αφήνει στην κρίση τους αν θα το πάρουν ή όχι. Βλέπουμε ότι και στο χώρο των φαρμάκων γίνεται κάτι παρόμοιο με τα χειρουργικά περιστατικά, όπου οι ασθενείς αναλαμβάνουν την ευθύνη για τυχόν παρενέργειες του χορηγόμενου φαρμάκου.ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Προσέξτε ιδιαιτέρως µε το TYSABRI:

Υπήρξαν αναφορές µιας σπάνιας εγκεφαλικής λοίµωξης που ονοµάζεται προϊούσα πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML), που εµφανίστηκε σε ασθενείς στους οποίους έχει χορηγηθεί το TYSABRI. Η PML συνήθως οδηγεί σε σοβαρή αναπηρία ή θάνατο.
Τα συµπτώµατα της PML µπορεί να είναι παρόµοια µε υποτροπή της ΣΚΠ. Εποµένως, αν θεωρήσετε ότι τα συµπτώµατά σας της ΣΚΠ επιδεινώνονται ή αν παρατηρήσετε τυχόν νέα συµπτώµατα, είναι σηµαντικό να µιλήσετε µε το γιατρό σας το συντοµότερο δυνατό. Μιλήστε µε το σύντροφό σας ή τα άτοµα που είναι υπεύθυνα για την παροχή φροντίδας και πληροφορήστε τους για τη θεραπεία σας. Θα µπορούσαν να υπάρχουν συµπτώµατα τα οποία εσείς δεν
θα αντιλαµβανόσασταν.
Σοβαρές λοιµώξεις µπορεί να εµφανιστούν µε το TYSABRI. Αν αναπτύξετε µια λοίµωξη ή αν εµφανίσετε συµπτώµατα όπως ανεξήγητος πυρετός, σοβαρή διάρροια, παρατεταµένη ζάλη / κεφαλαλγία / ακαµψία στον αυχένα, απώλεια βάρους ή νωθρότητα ή άλλα συµπτώµατα τα οποία ενδέχεται να σχετίζονται µε µια λοίµωξη, ενώ λαµβάνετε το TYSABRI, µιλήστε µε το γιατρό σας το
συντοµότερο δυνατόν και δείξτε του την κάρτα προειδοποίησης ασθενούς και το παρόν φύλλο οδηγιών χρήσης.

Θα βρείτε επίσης τις πληροφορίες αυτές και στην Κάρτα Προειδοποίησης Ασθενούς που σας δόθηκε από το γιατρό σας. Είναι σηµαντικό να φυλάξετε αυτήν την κάρτα προειδοποίησης.
Τι πρέπει να κάνετε αν η ΣΚΠ επιδεινωθεί ή αν παρατηρήσετε νέα συµπτώµατα
Υπήρξαν αναφορές µιας σπάνιας εγκεφαλικής λοίµωξης που ονοµάζεται προϊούσα πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML), που εµφανίστηκε σε ασθενείς στους οποίους έχει χορηγηθεί το TYSABRI. Η PML συνήθως οδηγεί σε σοβαρή αναπηρία ή θάνατο.
Τα συµπτώµατα της PML µπορεί να είναι παρόµοια µε υποτροπή της ΣΚΠ.

Εποµένως, αν θεωρήσετε ότι τα συµπτώµατά σας της ΣΚΠ επιδεινώνονται ή αν παρατηρήσετε τυχόν νέα συµπτώµατα, είναι σηµαντικό να µιλήσετε µε το γιατρό σας το συντοµότερο δυνατό.

Συζητήστε για τη θεραπεία σας µε το σύντροφό σας ή τα άτοµα που είναι υπεύθυνα για την παροχή φροντίδας. Αυτοί µπορεί να δουν κάποια συµπτώµατα που εσείς ενδέχεται να µην παρατηρήσατε.

Συμπληρώνοντας τη δημοσίευση μας, αναφερόμαστε σε δύο επιπλέον δημοσιεύσεις σχετικά με το θέμα. Πρόκειται για τις δημοσιεύσεις της Καθημερινής στις 01/03/05 και στις 17/03/05 στη συνέχεια, όπου φαίνεται και η οικονομική πλευρά της αναγκαιότητας προώθησης του φαρμάκου.


Ετικέτες , , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurnerΣεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομέναOur site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share