H ΧΡΟΝΙΑ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

3:41 π.μ. by Dr D. Kountouris

Η ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΖΩΗ. ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
Ένα μεγάλο ερώτημα που υπήρχε και παραμένει ακόμη είναι κατά πόσο η συχνή χρήση κορτιζόνης σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, που τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη, επηρεάζει τα συστατικά του αίματος ή όχι.
Για τον κλινικό γιατρό, που αυτό είναι μια καθημερινή απασχόληση, άρα και ένα συνεχές ερώτημα, η απάντηση μιας τέτοιας απορίας είναι κεφαλαιώδης.
Πριν 10 χρόνια σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών, που είχαμε την ευκαιρία σαν ιατρείο να έχουμε υπό καθημερινή παρακολούθηση, εξετάζαμε πριν και μετά την θεραπεία κορτιζόνης αναλυτικά όλα τα στοιχεία μιας γενικής εξέτασης αίματος, προκειμένου να δούμε τις διαφορές. Η εξέταση αυτή περιλάμβανε λευκά, ερυθρά αιμοσφαίρια και τα παράγωγα τους, λεμφοκύτταρα και αιμοπετάλια.
Από της εξέταση αυτή αποκλείσαμε όλους τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που είχανε και μια αιματολογική νόσο.
Για ένα διάστημα δύο ετών συγκεντρώναμε συνεχώς και συγκρίναμε αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να εντοπίσουμε συγκεκριμένες αλλαγές που θα μας υποδείκνυαν παρενέργειες της χρόνια χρήσης κορτιζόνης στα αιματολογικά στοιχεία.
Με ολοκληρωμένα μαθηματικά και μαθηματικούς τύπους και με πολύ επιμελής στατιστική ανάλυση δεν πιστοποιήσαμε καμία απολύτως αρνητική δράση κορτιζόνης σε κανένα αιματολογικό στοιχείο ή παράμετρο.
Ακόμη και μια περιοδική αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων ήταν πολύ περιορισμένου χαρακτήρα σε ορισμένους ασθενείς, χωρίς όμως ποτέ να φτάνει σε παθολογικά στοιχεία.
Μπορούμε, λοιπόν, με ασφάλεια να πούμε ότι τα κορτικοστεροειδή μπορούν να χορηγούνται σε επείγουσες περιπτώσεις ώσεων ή και επιπλοκών σκλήρυνσης κατά πλάκας, χωρίς τον φόβο κάποιων ιδιαίτερων παρενεργειών.


Το άρθρο δημοσιεύτηκε : EUROPEAN JOURNAL OF NEUROLOGY 1997 ; 4(Ι) paper presented at the Meeting of European Federation of Neurological Societies, Prague, Czech Republic, June 4-8, 199

Ετικέτες , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:



Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurner



Σεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομένα



Our site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share