ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

1:17 π.μ. by Dr D. Kountouris

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΕΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Εδώ και πάρα πολύ καιρό γινόταν προσπάθεια να συγκεντρωθούν κάτω από το ιατρικό «βλέμμα» ορισμένα κριτήρια, προκειμένου να πιστοποιηθεί μεταξύ των κλινικών γιατρών η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Για πρώτη φορά το 1965 ο Γερμανός Σουμάχερ έθεσε τα κριτήρια αυτά σε μια σειρά τα οποία βελτιώθηκαν το 1983 από τον Μπόζερ. Από τότε μέχρι το 2001 ίσχυε η σειρά αυτών των κριτηρίων, τα οποία, όμως, ήταν μεγάλη ανάγκη να αλλάξουν, λόγω της δημιουργίας και εισαγωγής στη διαγνωστική τεχνική και της μαγνητικής τομογραφίας, η οποία θεωρείται κατ’ εξοχήν «εργαλείο» για την διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Η μαγνητική τομογραφία δεν είχε μόνο την δυνατότητα να πιστοποιεί την εύρεση εκείνων των εστιών στον εγκέφαλο ή και στο κεντρικό νευρικό σύστημα, που επηρεάζουν την σκλήρυνση, αλλά, και τον αριθμό τους και την έκτασή τους και την επιβάρυνση γενικά που έχουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Μετά την αλλαγή αυτή και την πρόταση του Μακ Ντόναλντ και συνεργατών του το 2001 επανεκτιμήθηκε προς το καλύτερο η λίστα των κριτηρίων, προκειμένου να σιγουρευτεί με βάση αυτά η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Τα κριτήρια του Μακ Ντόναλντ ήταν μια τροποποίηση των προηγούμενων κριτηρίων, απλούστατα αυτή την φορά στο «παιχνίδι» μπήκε και ο αριθμός και ο χρόνος των εμφανιζομένων εστιών στο κινητικό νευρικό σύστημα.
Επίσης, τα κριτήρια του Μακ Ντόναλντ λαμβάνονται υπόψη με άλλους όρους, αυτήν την φορά όσον αφορά την σχέση των ευρημάτων μαγνητικής τομογραφίας και εγκεφαλονωτιαίου υγρού, π.χ. θεωρείται σαν εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας όταν έχουμε μια εστία στον μαγνητικό τομογράφο και δύο ώσεις και ένα στοιχείο θετικό του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και πάει λέγοντας.
Γενικά. είναι μια πολύ καλή και σωστή διαδικασία που αξίζει να την έχουμε υπόψη μας. Ακολουθεί, βέβαια, ειδικές ταμπέλες, αλλά, στην ουσία –σε ότι αφορά την θεραπευτική αγωγή και την διάγνωση- έχει πολύ μικρό ειδικό βάρος. Κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιείται περισσότερο για να γίνουν κατανοητές μερικές καταστάσεις μεταξύ των γιατρών.
Αξίζει η αναφορά, αλλά όχι η σταθερή χρήση μεταξύ των ασθενών.

Ετικέτες , , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:



Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurner



Σεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομένα



Our site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share