ΝΕΥΡΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ: Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ

5:51 π.μ. by Dr D. Kountouris

Η ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Η μέθοδος της μαγνητικής τομογραφίας είναι απλή. Τα πρωτόνια μορίων ιστών του σώματος αλλάζουν την συμπεριφορά τους, όταν βρεθούν κάτω από την ισχύ μαγνητικού πεδίου.
Τροποποιώντας δε αυτά τα μαγνητικά πεδία σε ένταση και ρυθμό μπορούμε να διαφοροποιήσουμε την συμπεριφορά πρωτονίων σε ιστούς με νερό ή άλλους μεταβολίτες. Μετρώντας δε αυτά τα μαγνητικά σήματα κάτω από διαφορετικές χρώσεις και συνθήκες, μπορούμε να πιστοποιήσουμε ανατομικές διαφορές στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Διαφορές που είναι εμφανείς στην σκλήρυνση κατά πλάκας.
Υπάρχουν δύο σειρές από σήματα που προκαλεί η αλλαγή του μαγνητικού πεδίου: Το Τ1 και Τ2. Το πρώτο είναι υπο- και το δεύτερο υπέρ-λευκο στην ακτινογραφική του παρουσία.
Το Τ1 εμπεριέχει πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο και το Τ2 σχετικά με την ένταση της βλάβης. Και τα δύο τα βρίσκουμε πιο τακτικά στην λευκή ουσία γύρω από τις κοιλίες του εγκεφάλου, περιοχή πλούσια σε νερό και σε κοντινά σε αυτήν σημεία.
Με διάφορες παραλλαγές τεχνικών μπορούμε να εντοπίσουμε βλάβες και στον φλοιό του εγκεφάλου τις λεγόμενες «μαύρες τρύπες» ή σαν εναλλασσόμενα υπο-/υπέρ-λευκα σήματα στην σπονδυλική στήλη και κυρίως στην περιοχή του αυχένα, όπου εμφανίζονται πιο τακτικά.
Χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές, όπως τις σειρές FLAIR (fluid attenuated inversion recovery), μπορούμε να εντοπίσουμε πιο ειδικές βλάβες του φλοιού ή με την χρησιμοποίηση του Gadolinium (σκιαγραφικό) να βρούμε την ένταση της ασθένειας και την καταστροφή των αξόνων ή τον χρόνο της βλάβης (Lesion load και T1-Gadolinium).
Γενικά, η μαγνητική τομογραφία είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ευαίσθητο, μα και το κυρίαρχο εργαλείο στη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ετικέτες , , , ,

Comments (1)


Blogger Thoughts that dv8
26 Απριλίου 2009 στις 6:44 π.μ.  

very informative!

<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:



Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurner



Σεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομένα



Our site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share