ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΌΣΦΡΗΣΗ

3:42 π.μ. by Dr D. Kountouris

ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΟΣΦΡΗΣΗΣ.Η όσφρηση είναι μια περίπλοκη εγκεφαλική λειτουργία, η οποία σε αντίθεση με τις άλλες αισθήσεις δεν έχει ένα τυπικό περιφερικό νεύρο που από την μύτη να οδηγεί στον εγκέφαλο τα ερεθίσματα που προκαλούν την οσμή.
Η διαδικασία προώθησης της όσφρησης γίνεται με την εγκεφαλική συζυγία η οποία μεταδίδει τον ερεθισμό μέσω νευρονικών τόξων ή σχηματισμών του εγκεφάλου, που καταλήγουν στην απιοειδή περιοχή του ιππόκαμπου στον κροταφικό λοβό, όπου γίνεται η τελική επεξεργασία των οσμογόνων ερεθισμάτων.
Η περιοχή αυτή είναι πολύ πλούσια σε λευκή ουσία και νευράξονες και τακτικά προσβάλλεται από απομυελινώσεις, που χαρακτηρίζουν την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι να παρουσιάζεται σαν πρώτο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας ελάττωση ή διαταραχή της όσφρησης.Ακριβώς λόγω του ότι πρόκειται για ένα σύμπτωμα που πολλές φορές «χάνεται» μέσα στην καθημερινότητα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι είναι κάτι συνηθισμένο πρέπει όταν παρουσιάζεται να αξιολογείται έγκαιρα.
Επειδή όπως αναφέρθηκε αρκετές φορές μπορεί να είναι και το πρώτο σύμπτωμα στην σκλήρυνση κατά πλάκας, χρειάζεται να υπάρχει εμμονή με τις διαγνωστικές εξετάσεις έως ότου πιστοποιηθεί. Διότι η έγκυρη διάγνωση του, παίζει ουσιαστικό ρόλο για την θεραπεία.

Ετικέτες , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:



Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurner



Σεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομένα



Our site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share