Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ
3:58 π.μ. by Dr D. Kountouris
Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ. ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 60% ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ.
Οι διάφοροι ιοί έχουν μια πρωτεϊνική βάση κατά περίπου 60% ίδια. Μετά από εκεί αρχίζουν οι παραλλαγές και ανάλογα με τη διαδρομή που κάνουν αποκτούν εμβέλεια και ισχύ ως προς τα διάφορα θηλαστικά.
Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται με σταγονίδια από άνθρωπο, πουλερικά και χοίρους σε χοίρο και από το χοίρο πάλι σε άνθρωπο. Τελευταία, συζητιέται και η άμεση μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο, πράγμα τελείως φυσιολογικό, αφού στην ουσία πρόκειται για μια συγκεκριμένη μορφή γρίπης (δες το σχήμα).
Το βασικό σε αυτή την περίπτωση, που όλοι περιμένουν να εξελιχθεί σε πανδημία, έγκειται σε δύο πρωτεϊνικούς σχηματισμούς που έχει ο ιός στη μεμβράνη του, την αιμαγλουτινίνη (Η) και τη νευροαμινιδάση (Ν). Αυτές είναι και οι «πόρτες» μετάδοσης του ιού και ο κύριος τρόπος μολυσματικότητας που έχουν.
Αυτή τη στιγμή όλη η επιστημονική κοινότητα είναι σε παροξυσμό, προκειμένου να βρει την ουσία – εμβόλιο που θα εμποδίσει την εξέλιξη αυτή. Παράλληλα, πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι στη νόσο των χοίρων, όπως και σε κάθε γρίπη, ο ανοσοπαθολογικός μηχανισμός δεν είναι απολύτως γνωστός.
Ενώ, δηλαδή, όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια λοιμώδης διαδικασία που προκαλεί τη μετάδοση και την ανάπτυξη της νόσου, που πιθανόν συμβαίνει, υπάρχει και ένας άλλος παθογόνος μηχανισμός, ο οποίος δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πλήρως.
Συγκεκριμένα, τα συστατικά Η και Ν όταν με τα σταγονίδια φθάνουν κάπου σε μια γωνιά των αναπνευστικών οδών, δημιουργούν ταυτόχρονα μια περίπου αλλεργική αντίδραση, η οποία προκαλεί τοπική διαταραχή και καταστροφή των ιστών, οι οποίες είναι και τα σημεία αναφοράς της σοβαρής εξέλιξης της κλινικής εικόνας και του πιθανού θανάτου.
Ίσως για αυτό το λόγο θα έπρεπε να αναζητηθεί παράλληλα και μια αντιφλεγμονώδης αντιαλλεργική θεραπεία για να ολοκληρωθεί το φαρμακευτικό παζλ της αντιμετώπισης της νόσου.
Ετικέτες γρίπη, γρίπη των χοίρων, θεραπεία, ιοί, λοιμώξεις
Comments (0)
<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο | Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>> |