Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

3:58 π.μ. by Dr D. Kountouris


Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ. ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 60% ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ.
Οι διάφοροι ιοί έχουν μια πρωτεϊνική βάση κατά περίπου 60% ίδια. Μετά από εκεί αρχίζουν οι παραλλαγές και ανάλογα με τη διαδρομή που κάνουν αποκτούν εμβέλεια και ισχύ ως προς τα διάφορα θηλαστικά.
Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται με σταγονίδια από άνθρωπο, πουλερικά και χοίρους σε χοίρο και από το χοίρο πάλι σε άνθρωπο. Τελευταία, συζητιέται και η άμεση μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο, πράγμα τελείως φυσιολογικό, αφού στην ουσία πρόκειται για μια συγκεκριμένη μορφή γρίπης (δες το σχήμα).
Το βασικό σε αυτή την περίπτωση, που όλοι περιμένουν να εξελιχθεί σε πανδημία, έγκειται σε δύο πρωτεϊνικούς σχηματισμούς που έχει ο ιός στη μεμβράνη του, την αιμαγλουτινίνη (Η) και τη νευροαμινιδάση (Ν). Αυτές είναι και οι «πόρτες» μετάδοσης του ιού και ο κύριος τρόπος μολυσματικότητας που έχουν.
Αυτή τη στιγμή όλη η επιστημονική κοινότητα είναι σε παροξυσμό, προκειμένου να βρει την ουσία – εμβόλιο που θα εμποδίσει την εξέλιξη αυτή. Παράλληλα, πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι στη νόσο των χοίρων, όπως και σε κάθε γρίπη, ο ανοσοπαθολογικός μηχανισμός δεν είναι απολύτως γνωστός.
Ενώ, δηλαδή, όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια λοιμώδης διαδικασία που προκαλεί τη μετάδοση και την ανάπτυξη της νόσου, που πιθανόν συμβαίνει, υπάρχει και ένας άλλος παθογόνος μηχανισμός, ο οποίος δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πλήρως.
Συγκεκριμένα, τα συστατικά Η και Ν όταν με τα σταγονίδια φθάνουν κάπου σε μια γωνιά των αναπνευστικών οδών, δημιουργούν ταυτόχρονα μια περίπου αλλεργική αντίδραση, η οποία προκαλεί τοπική διαταραχή και καταστροφή των ιστών, οι οποίες είναι και τα σημεία αναφοράς της σοβαρής εξέλιξης της κλινικής εικόνας και του πιθανού θανάτου.
Ίσως για αυτό το λόγο θα έπρεπε να αναζητηθεί παράλληλα και μια αντιφλεγμονώδης αντιαλλεργική θεραπεία για να ολοκληρωθεί το φαρμακευτικό παζλ της αντιμετώπισης της νόσου.

Ετικέτες , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:



Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurner



Σεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομένα



Our site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share