ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

2:06 π.μ. by Dr D. Kountouris
Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΙΚΙΛΕΙ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΑ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
Οι παλιοί νευρολόγοι πίστευαν ότι περίπου το 20% των περιπτώσεων με σκλήρυνση κατά πλάκας έχει μια «καλοήθη» ή «ήπια» πορεία έτσι ώστε για ένα χρονικό διάστημα 10-15 ετών να μην εμφανίζεται κανένα ουσιαστικά έντονο σύμπτωμα που να εμποδίζει την καθημερινότητα του ασθενούς.
Βέβαια αυτά τα νούμερα προκύπτουν από εμπειρίες, παρατηρήσεις, εργασίες, στατιστικές της περασμένης 20ετίας όπου και η διάγνωση τη σκλήρυνσης κατά πλάκας ήταν δυσκολότερη και ακόμη πιο δύσκολη ήτανε η παρακολούθηση της πορείας με τα τότε μέσα.
Εντωμεταξύ οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες καθώς και η μεγάλη ανάπτυξη της μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου και των προκλητών δυναμικών δώσανε και τεχνικά την δυνατότητα για πολύ πιο γρήγορη διάγνωση άρα και μια κατά συνέπεια αύξηση των ποσοστών της σκλήρυνσης κατά πλάκας αλλά πέραν αυτού κάνανε εύκολη και την εκτίμηση διότι μπορούν οι εξετάσεις αυτές να επαναληφθούν ανώδυνα και αναίμακτα για τον ασθενή.
Έτσι τα αρχικά νούμερα που ανεβάζουν στο 20% τους ασθενείς με μια τέτοιου είδους πορεία πλέον έχουνε αυξηθεί και πιστεύεται ότι σήμερα ανέρχονται στο 30-40%.
Εδώ βέβαια πρέπει να προστεθεί ότι ένα πάρα πολύ μεγάλο ρόλο πέρα από τα διαγνωστικά μέσα παίζει και η δυνατότητα αντιμετώπισης εξωτερικών περιβαλλοντολογικών παραγόντων για τους ασθενείς. Γνωρίζοντας την διάγνωση και έχοντας υπόψη τις προφυλάξεις που πρέπει και να πάρει κανείς, περιορίζει ουσιαστικά τον βαθμό επιβάρυνσης της νόσου. Έτσι λοιπόν λόγω του ότι τώρα είναι όλα πιο φωτεινά και πιο ευκολοδιάγνωστα είναι αυξημένες οι προφυλάξεις και έχουμε μείωση του αριθμού της άσχημης εξέλιξης των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ετικέτες , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:



Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurner



Σεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομένα



Our site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share