ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ RAYNAUD

1:34 π.μ. by Dr D. Kountouris

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ RAYNAUD ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ Η ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ
Το σύνδρομο Raynaud είναι πάρα πολύ συνηθισμένο, προσβάλει περίπου 1 στους 20 ανθρώπους και είναι μια διαταραχή του κυκλοφορικού συστήματος που αφορά τα αγγεία των άκρων.
Παρουσιάζει ξαφνικό αίσθημα κρύου, μούδιασμα σαν να τρυπάνε από βελόνες τα δάχτυλα του χεριού και του ποδιού και ιδιαίτερα όταν έχουμε αλλαγές της θερμοκρασίας.
Τα δάχτυλα γίνονται μόλις εκτεθούν στο κρύο άσπρα και μετά μπλε και όταν ξαναζεσταθούν παίρνουν κόκκινο χρώμα με ένα αίσθημα παλμού.
Αυτό που απομένει στο τέλος είναι η απώλεια αίσθησης στα άκρα που παρουσιάζουν το φαινόμενο και είναι ακριβώς αυτό το σημείο που συγχέεται με την συμπτωματολογία της σκλήρυνσης κατά πλάκας που πολλές φορές είναι παρόμοια.
Άσχετα από πού προέρχεται πρέπει να γίνονται άμεσες διαγνωστικές προσπάθειες και για την μία και για την άλλη νόσο διότι όσον αφορά το σύνδρομο Ρενό και ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με την σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να εμφανίσει πέρα από την απώλεια αίσθησης στα δάχτυλα έλκη, πληγές ή ακόμη καμία φορά τόσο έντονες αιματολογικές διαταραχές που να προκύψει γάγγραινα.
Αρκετές φορές η συμπτωματολογία της σκλήρυνσης μπορεί να προκαλέσει την συμπτωματολογία του Raynaud ή και αντίστροφα.
Όταν το άτομο είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο αρκεί μια απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας π.χ. με το άνοιγμα του ψυγείου και την έκθεση των δακτύλων στο κρύο που έρχεται από το ψυγείο προκειμένου να ξεκινήσει όλη η διαδικασία του Ρενό.
Θέλει δε ιδιαίτερη προσοχή διότι πολύ τακτικά το φαινόμενο αυτό συνδέεται πέρα από την σκλήρυνση και με άλλες παθήσεις όπως είναι ο λύκος, η σκληροδερμία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η θεραπεία του Raynaud είναι ποικίλη και ανάλογα με την άλλη νόσο που συνδυάζεται.
Μερικές φορές όπως στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας η θεραπεία του ενός συνδρόμου επεκτείνεται και στο άλλο.
Πάντως είναι κάτι που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί εάν παραμεληθεί συνεχώς αυξάνεται και πολλαπλασιάζονται τα συμπτώματα.
Επομένως δεν πρέπει να αγνοείται όταν για κάποιο λόγο έχουμε αυτή την κλινική εικόνα. Η επέμβαση του γιατρού είναι άμεση.

Ετικέτες , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:



Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurner



Σεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομένα



Our site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share