ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑ

1:29 π.μ. by Dr D. Kountouris
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ. ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ.
Ήδη βασιζόμενοι σε γνώσεις του παρελθόντος επιστήμονες προσπαθούν να ανοίξουν νέους διαγνωστικούς διαδρόμους και θεραπευτικές οδούς για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Μια τέτοια απάντηση έρχεται από την ανάλυση των λευκοκυττάρων και συγκεκριμένα των Τ – λεμφοκυττάρων (δηλαδή μιας υποομάδας των ερυθρών αιμοσφαιρίων).
Είναι τα αιμοσφαίρια αυτά τα οποία φτάνουνε σε οποιαδήποτε λοίμωξη του σώματος διαπερνώντας την μεμβράνη των αγγείων σε ορισμένα σημεία όπου αυτά το επιτρέπουν.
Συγκεκριμένα για τον εγκέφαλο τα αγγεία δημιουργούν γύρω από αυτόν ένα φράγμα το λεγόμενο «αιματικό φραγμό» που επιτρέπει μόνο σε ειδικές ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα από όλο το σώμα να περάσουνε μέσα εκεί.
Στην περίπτωση της σκλήρυνσης μια ουσία (πρωτεΐνη) η λεγόμενη λαμινίνη – Α4 που υπάρχει στο τοίχωμα των αγγείων του φραγμού του εγκεφάλου είναι εκείνη που δίνει το σήμα της «ευαλωτότητας» στο σημείο αυτό. Πρόκειται δηλαδή για μια πρωτεΐνη – αντέννα, που όταν πλησιάζουν εκεί πέρα τα Τ-λεμφοκύτταρα τότε δημιουργείται μια διαδικασία που επιτρέπει στο αγγείο να ανοίξει σαν χαραμάδα τις πρωτεΐνες εκείνες μέσα προκειμένου να περάσουνε τα λεμφοκύτταρα.
Αυτά εισερχόμενα στον εγκεφαλικό ιστό διαλέγουν τα σημεία όπου πάνε και κάθονται και έτσι προηγείται και έρχεται μια λοίμωξη η λεγόμενη εγκεφαλομυελίτις που είναι η παθολογική βάση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Οι νέες έρευνες βασίζονται στο γεγονός ότι αν βρεθεί κάποιος χημικός τρόπος να αποτρέψει την «έλξη» της λαμινίνης - Α4 απέναντι στα Τ – λεμφοκύτταρα θα κλείσουν οι τρύπες στον αιματικό φραγμό και θα γλυτώσει ο ασθενής την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ετικέτες , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:



Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurner



Σεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομένα



Our site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share