Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

4:13 π.μ. by Dr D. Kountouris

ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΕ ΤΥΦΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟ ΔΙΑΚΡΑΝΙΚΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΕΡΕΘΙΣΜΟ.

Τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον σε Γερμανία και Αμερική έχει εγκριθεί επίσημα η θεραπεία μέσω του διακρανικού μαγνητικού ερεθισμού. Πρόκειται για μια μέθοδο ανώδυνη και αναίμακτη που αποδεδειγμένα βοηθάει στις βαριές μορφές κατάθλιψης. Μέχρι στιγμής εθεωρείτο ότι αποτελούσε την κλινική θεραπευτική διέξοδο για τις καταθλίψεις που δεν είχαν πλέον φαρμακευτική ανταπόκριση.
Όσο αφορά το μηχανικό μέρος της θεραπείας αυτής πρόκειται για ένα ηλεκτρικό πηνίο το οποίο με ενεργοποίηση ηλεκτρικού ρεύματος παράγει στους πόλους του μαγνητικά πεδία. Η διακεκομμένη αναπαραγωγή με μορφή ερεθισμού των πεδίων αυτών μπορεί διακρανικά να μεταφερθεί σαν επαγωγικά ρεύματα μέσα στον εγκέφαλο. Με τον τρόπο αυτό είναι σε θέση να ερεθίσει και να ρυθμίσει ταυτόχρονα εγκεφαλικές λειτουργίες ή να αποκαταστήσει εγκεφαλικές δυσλειτουργίες τοπογραφικά σε οποιοδήποτε μέρος του εγκεφάλου χρειάζεται. Π.χ. ερεθίζοντας τους βρεγματομετωπιαίους λοβούς παρατηρείται ουσιαστική βελτίωση της κατάθλιψης ή μείωση των επιληπτικών κρίσεων που τυχόν προέρχονται από τις περιοχές αυτές. Τον τελευταίο καιρό μια βελγική έρευνα έψαξε κατά πόσο ερεθίζοντας οπτικά και κινητικά νεύρα του εγκεφάλου σε τυφλούς έχουμε μια βελτίωση της ικανότητάς τους στο τυφλό σύστημα ανάγνωσης το λεγόμενο σύστημα Braille. Πραγματικά, μετά από κάποιες συνεδρίες παρουσιάστηκε ουσιαστική βελτίωση της ταχύτητας αναγνώρισης των στοιχείων, αλλά, και της ανάγνωσης. Με παράλληλες νευροφυσιολογικές εξετάσεις διαπιστώθηκε μια λειτουργική ουσιώδης βελτίωση του οπτικού κέντρου στους τυφλούς. Κατόπιν τούτου οι έρευνες συνεχίστηκαν σε άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, τα οποία παρουσίαζαν διαταραχές του οπτικού νεύρου, τις λεγόμενες οπισθοβολβικές νευρίτιδες, οι οποίες έδειχναν αντοχή στην φαρμακευτική αγωγή. Ο διακρανικός μαγνητικός ερεθισμός του οπτικού κέντρου των περιοχών έφερε ουσιαστική βελτίωση.
Πρόκειται για μια τεράστια ιατρική επιτυχία ,βέβαια, κατά πρώτο λόγο, εξαιτίας του ουσιαστικού αποτελέσματος που επιφέρει στις καταστάσεις αυτές. Πρέπει, όμως, να προσθέσουμε ότι ιδιαίτερα σε ταλαιπωρημένους ή βαριά ασθενείς η εφαρμογή αυτή είναι σχεδόν μοναδική, λόγω του ότι είναι αναίμακτη, ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες.
Πρέπει δε να προστεθεί οπωσδήποτε ότι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά της είναι η ακρίβεια με την οποία μπορεί ο μαγνητικός διακρανικός ερεθισμός να λειτουργήσει κυριολεκτικά σε πολύ μικρές ομάδες εγκεφαλικών κυττάρων με τρόπο τέτοιο ώστε να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα γεγονός που είναι πολύ εκμεταλλεύσιμο για τις θεραπείες βρεφών και παιδιών, τα οποία πολλές φορές το εκλαμβάνουν σαν παιχνίδι.
Σαν τελευταία παρατήρηση αξίζει να σημειωθεί ότι η θεραπεία αυτή απαιτεί μεν εποπτεία πολύ υψηλής γνώσης, αλλά, τα τεχνικά της κοστολόγια είναι πάρα πολύ μικρά.

Ετικέτες , , , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurnerΣεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομέναOur site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share