ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

2:57 π.μ. by Dr D. Kountouris

Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΡΗΖΕΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
Με την έρευνα αυτή προκύπτουν πάρα πολλά στοιχεία σε ότι αφορά εξέλιξη της νόσου, θεραπεία και αποκατάσταση.
Κατά κανόνα, η σκλήρυνση κατά πλάκας στα πρώτα στάδια εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο με διαταραχές της αισθητικότητας. Υπάρχουν πολλές αθώες μορφές της διαταραχής της αισθητικότητας, που αναγνωρίζονται στην αρχή, αλλά, με την εξέλιξη και πρόοδο της αρρώστιας γίνονται και όλο πιο έντονες.
Κατά κύριο λόγο αυτές που εμφανίζονται περισσότερο και πιο έντονα είναι οι παραισθησίες με ένα μούδιασμα μυρμηγκιάσματος ή «γαργαλητού» ή με μια αίσθηση έντασης, τόσο γύρω από τις αρθρώσεις, όσο και γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.
Άλλη μια μορφή που απαντάνται πάρα πολύ τακτικά είναι οι επαισθησίες. Μιλώντας για επαισθησίες εννοούμε την ελαττωμένη δυνατότητα αισθητικότητας, όταν αγγίζει κάτι το δέρμα ή άλλα όργανα. Εκεί ο ασθενής αισθάνεται κατά περιοχές πολύ λιγότερο το αίσθημα της αφής από ότι σε άλλες που είναι υγιείς.
Συνήθως, οι αισθητικές διαταραχές βγαίνουν στα άκρα ή στις άκρες των άκρων, πολύ τακτικά στις παλάμες και στα πόδια και μερικές φορές συνοδεύονται και από έντονους πόνους.
Υπάρχει και μια άλλη μορφή αισθητικής διαταραχής που είναι χαρακτηριστική για την σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι το λεγόμενο φαινόμενο Lermit, το οποίο παρατηρείται εμφανίζοντας δυσαισθησίες σε όλη την πλάτη, όταν πιέζουμε το κεφάλι του αρρώστου προς τα εμπρός και κάτω.
Ο λόγος που εμφανίζονται αυτές οι δυσαισθησίες είναι πάρα πολύ απλός. Πρόκειται για τα νεύρα που έχουν ήδη υποστεί φλεγμονή και με την υπερέκταση στην οποία αναγκάζονται, δημιουργούν μια διαταραχή στο περινεύριό τους, που μεταδίδεται σε όλη αυτή την περιοχή και είναι ενδεικτικό για την ύπαρξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Το φαινόμενο Lermit εξακολουθεί να είναι το πιο χαρακτηριστικό και πρέπει πάντα να ελέγχεται σε αυτές τις περιπτώσεις, διότι εμφανίζεται κυριολεκτικά μόνο στην σκλήρυνση κατά πλάκας με τις άτυπες λοιμώξεις των διαφόρων νεύρων στις διάφορες περιοχές.
Γενικά, πάντως με αυτές τις παραμέτρους πάντοτε πρέπει να προσέχουμε τις διαταραχές της αισθητικότητας της σκλήρυνσης κατά πλάκας, διότι είναι πολύ ευαίσθητα συμπτώματα και αν εντοπιστούν την κατάλληλη στιγμή, μπορούν να δώσουνε την υπόδειξη για την σωστή και γρήγορη αγωγή.

Ετικέτες , , , , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurnerΣεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομέναOur site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share