ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

6:55 π.μ. by Dr D. Kountouris

Η ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΣΑΝ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Είναι αναμενόμενο για μια ασθένεια που βασανίζει πάρα πολύ κόσμο λόγω της πολυσυμπτωματολογίας της να απασχολεί συστηματικά πολλούς κλάδους. Στην συγκεκριμένη αρρώστια κυριαρχεί, βέβαια, η κλινική συμπτωματολογία με τις χαρακτηριστικές διαταραχές κίνησης, αίσθησης, όρασης, τις δυσλειτουργίες αισθητηρίων οργάνων κτλ.
Παράλληλα, βέβαια, γίνεται κατά καιρούς και μια αναφορά στις ψυχικές διαταραχές που συνοδεύουν την νόσο, αλλά, η αναφορά αυτή είναι περιστασιακή και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει το ιδανικό ιατρικό σύστημα ή σχήμα, που να τις καταλογίζει, αξιολογεί και εκτιμά.
Αυτό εδώ το κενό έρχεται να το συμπληρώσει η νευροψυχολογία με μια σειρά από τεστ, τα οποία αποτελούν και σημειολογικά κριτήρια σε ότι αφορά το βάρος της συμπτωματολογίας.
Έτσι, με τον τρόπο αυτό έχουμε μια πιο σαφή κλινική εικόνα για τον κάθε ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας και παράλληλα, μέσω του ιδίου συστήματος έχουμε και έναν προγνωστικό δείκτη για την εξέλιξη της πορείας.
Αναμενόμενο ήταν και λόγω των κοινωνικών συνθηκών και της νοσοκομειακής οργάνωσης που υπάρχει αυτήν την στιγμή στις χώρες του βορείου ημισφαιρίου –όπου ανθεί κατά κύριο λόγο η σκλήρυνση κατά πλάκας- ότι οι νευροψυχολογικές εξετάσεις θα ασχολούνταν κυρίως με τα πιο «μετρήσιμα» φαινόμενα των γνωστικών λειτουργιών.
Έτσι, λοιπόν, οι πρώτοι κανόνες που αναπτύχθηκαν ασχολούνται με μετρήσεις ικανότητας, αντίληψης, μάθησης, μνήμης, προσανατολισμού, στρατηγικής και αναλυτικής σκέψης.
Ένα από τα πλέον χρησιμοποιημένα διαγνωστικά τεστ είναι το λεγόμενο PASAT 3 (Paced Auditory Serial Addition Test), το οποίο με την χρησιμοποίησή του δίνει την δυνατότητα αξιοποίησης εκτίμησης σε ότι αφορά τις γνωστικές δυνατότητες ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Βέβαια, η ιστορία είναι εξελίξιμη και πάρα πολλά εργαστήρια ή κέντρα αποκατάστασης, που ασχολούνται με το αντικείμενο, αναπτύσσουν δικά τους τεστ με πιο ευαίσθητη διαγνωστική οξύτητα.
Όπως και να έχει το θέμα, οι ψυχομετρικές εξετάσεις είναι πλέον ένα αναγκαίο δομικό στοιχείο στη διάγνωση και θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ετικέτες , , , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurnerΣεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομέναOur site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share