ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

12:39 π.μ. by Dr D. Kountouris
Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ.
Η πρόγνωση σε ότι αφορά την σκλήρυνση κατά πλάκας δεν έχει καμία ουσιαστική σχέση με την μορφή που έχει η σκλήρυνση κατά πλάκας, ή με την ένταση των συμπτωμάτων ή με την εξέλιξη της όπως κανείς μπορεί να την θεωρεί από την πείρα του.
Αν και η πείρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο διότι συνήθως οι πορεία των περιστατικών έχει ομοιότητες που επαναλαμβάνονται. Βέβαια η πρόγνωση εξακολουθεί να είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο τόσο για τον ίδιο τον ασθενή ώστε να βάλει σε τάξη τα επαγγελματικά, οικογενειακά και κοινωνικά του προβλήματα αλλά και για τον θεράπων γιατρό έτσι προκειμένου να προγραμματίσει την θεραπεία του, το μείγμα φαρμάκων, την διάρκεια της θεραπείας, καθώς επίσης και την προσωπική αντιμετώπιση που πρέπει να έχει στον ασθενή.
Κάποτε το θέμα της πρόγνωσης ήταν πιο άσχημο για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας γιατί τότε δεν υπήρχαν ούτε τα διαγνωστικά μέσα ούτε τα φάρμακα έτσι που η διάγνωση γινόταν σε προχωρημένο σημείο χωρίς να έχει την δυνατότητα των σημερινών περιθάλψεων άρα και οι επιπλοκές όπως π.χ. μετά από τυχαίες λοιμώξεις ήταν εντονότερες. Μπορεί κανείς άνετα να ισχυριστεί ότι τα τελευταία χρόνια η πρόγνωση είναι γενικά καλύτερη σε σημείο που πολλές φορές να υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία και για την πορεία της ασθένειας.
Βέβαια εξαρτάται η πρόγνωση και από περιβαλλοντολογικούς, εξωτερικούς, κοινωνικούς παράγοντες, συχνότητα επισκέψεων, ιατρικά ιδρύματα, φροντίδα, παρακολούθηση της πορείας, εξετάσεις, συνομιλίες με τον ασθενή, συμμετοχή στην θεραπεία του και τήρηση των ιατρικών οδηγιών.
Γενικά όμως όλα αυτά σήμερα λίγο πολύ γίνονται με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της ασθένειας και σαφώς μια πολύ πιο αισιόδοξη πρόγνωση.

Ετικέτες , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurnerΣεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομέναOur site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share