Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ Η ΜΥΙΚΗ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑ DEJERINE

9:51 μ.μ. by Dr D. Kountouris
Μερικές φορές οι κλινικές μορφές των δύο αυτών νοσημάτων συμπίπτουν και δημιουργούν διαγνωστικά προβλήματα.

Η συμπτωματολογία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι εκτενής και ποικίλη. Έτσι πολλές φορές μπορεί να μοιάζει με αυτή της μυϊκής δυστροφίας τύπου Dejerine. Μπορεί βέβαια να συμβεί και το αντίστροφο.

Η μυϊκή δυστροφία Dejerine είναι μία «παράξενη» κληρονομικού τύπου μυοπάθεια που προσβάλει τους μυς του κάτω μέρους του προσώπου των ώμων της λεκάνης και των μηρών. Αντίστροφα «αυξάνονται» διογκωμένα οι μυς στις γάμπες και στην πλάτη. Παρουσιάζεται δε ταυτόχρονα βαρηκοΐα και διαταραχές αγγείων του αμφιβληστροειδούς. Ο ασθενής παρουσιάζει βάδισμα δρομέα.

Η κλινική αυτή εικόνα μπορεί να «ξεγελάσει» για χρόνια πολλούς πιστεύοντας ότι έχουν να κάνουν με την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Βέβαια η διάγνωση της μυϊκής δυστροφίας τύπου Dejerine δεν είναι εύκολη ακόμη καμιά φορά και για έμπειρους γιατρούς. Όμως με τα σημερινά κλινικά και διαγνωστικά μέσα μπορεί να εντοπιστεί έγκαιρα.
Είναι πάντως από τις περιπτώσεις που πρέπει να συνεξετάζονται.

Ετικέτες , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:



Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurner



Σεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομένα



Our site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share