Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ GERSTMANN

4:22 π.μ. by Dr D. Kountouris

ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ GERSTMANN ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Το σύνδρομο Gerstmann εμφανίζεται όταν ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στο να ξεχωρίζει τα άκρα του και τα δάχτυλά του. Δεν μπορεί να κάνει αριθμητικές πράξεις και να γράψει.
Δηλαδή παρουσιάζει αυτό που λέγεται «αναριθμεία» και αγραφία.
Η ανάπτυξη των συμπτωμάτων του συνδρόμου αυτού γίνεται πολύ αργά έτσι ώστε σπάνια γίνονται αντιληπτοί άμεσα από τον ασθενή ή το περιβάλλον του.
Κατά κανόνα χρειάζεται αρκετό χρονικό διάστημα έως να το εντοπίσει ο ειδικός γιατρός.
Στην σκλήρυνση κατά πλάκας της μέσης ηλικίας παρουσιάζονται αρκετές φορές ύστερα από βλάβες (εστίες) στον επικρατούντα βρεγματικό λοβό (αριστερά).
Πρόκειται για το τμήμα εκεί του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου που ρυθμίζει την ικανότητα αριθμών και υπολογισμών.
Η γρήγορη εντόπιση του συνδρόμου Gerstmann είναι ουσιαστικής σημασίας διότι αποτελεί και ευκαιρία της διαφοροδιάγνωσης και της άμεσης χορήγησης θεραπευτικής αγωγής.
Αντίθετα στην περίπτωση συνύπαρξης με την σκλήρυνση κατά πλάκας η καθυστέρηση χορήγησης αγωγής σε μη έγκαιρη διάγνωση συνεπάγεται με επιπλοκές και χειροτέρευση της κλινικής εικόνας με μειωμένες ελπίδες επανόδου.

Ετικέτες , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurnerΣεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομέναOur site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share