Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ – MSFC

2:31 π.μ. by Dr D. Kountouris

Πέρα από την κλασική σκάλα Kurtzke (http://aboutsclerosis.blogspot.com/2009/01/blog-post_27.html), υπάρχει και η σκάλα MSFC (Multiple Sclerosis Functional Composite Score), η οποία, χωρίς να δίνει εξαιρετικά διαφορετικά αποτελέσματα, δείχνει την συνδυαστική ικανότητα μεταξύ διαφορών λειτουργιών.
Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας αυξάνονται συνεχώς για τρειςς βασικούς λόγους:
Α) τα σημερινά διαγνωστικά στοιχεία έχουν τέτοια ευαισθησία που μπορούν να συλλάβουν και το παραμικρό εύρος συμπτωμάτων
Β) το ευδόκιμο ζωής έχει ανεβεί πάρα πολύ, άρα κατά ακολουθία αυξάνονται και τα περιστατικά
Γ) η ένταση και το στρες της καθημερινότητας φέρνουν την έκρηξη των συμπτωμάτων σε πάρα πολλούς ασθενείς, που σε άλλες περιπτώσεις θα είχανε μείνει σιωπηλά.
Για την τελευταία περίπτωση ένας τρόπος μέτρησης, που ξεκινάει και αυτός από τα αμερικάνικα πανεπιστήμια και δημοσιεύτηκε το 1999, είναι αυτός της MSFC, όπου στην περίπτωση των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, πέρα από την λειτουργικότητα, λαμβάνεται υπόψη και η σχέση μεταξύ διαφόρων δυνατοτήτων π.χ. η σχέση λειτουργικότητας των κάτω άκρων ως προς την δυνατότητα βάδισης. Στην προκειμένη περίπτωση, μετράται ο αναγκαίος χρόνος που χρειάζεται ο ασθενής προκειμένου να διασχίζει 7,6 μέτρα.
Ένα δεύτερο ουσιαστικό σημείο είναι ο συντονισμός βραχίονα με την λειτουργικότητα άκρας χειρός. Εδώ μετράται ο χρόνος που χρειάζεται ο ασθενής, προκειμένου να εκτελέσει μια συγκεκριμένη εργασία με το χέρι (δες εικόνα).
Και τρίτο και ουσιαστικότερο, πρόκειται για το λεγόμενο τεστ PASAT-3 (Pased Auditory Serial Addition). Εδώ πρόκειται για ένα απλό τεστ της πρόσφατης μνήμης.
Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων και το σκορ που προκύπτει, ακόμα καλύτερα και σε σύγκριση με το σκορ της κλίμακας Kurtzke, δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση του ασθενούς.
Για τους κλινικούς γιατρούς είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο, προκειμένου να ελέγχουν τη σωματική κατάσταση και την πρόοδο θεραπείας και πορείας ασθενούς.

Ετικέτες , , , , , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:



Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurner



Σεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομένα



Our site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share