Η ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕ ΤΗΝ 24ΩΡΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ
4:18 π.μ. by Dr D. Kountouris
Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΆ ΠΛΑΚΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ, ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΩΤΙΑΙΟ ΜΥΕΛΟ. ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ.
Το εγκεφαλογράφημα μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν μια επίπονη κλινική διαδικασία, που απαιτούσε πολύ χρόνο και ειδικά μηχανήματα. Με την ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνικών η διαδικασία αυτή έγινα πάρα πολύ πιο εύκολη και κατέστη δυνατή και η πολυήμερη καταγραφή του εγκεφαλογραφήματος. Με τον τρόπο αυτής της καταγραφής άλλαξαν πάρα πολύ τα διαγνωστικά δεδομένα σε ότι αφορά την ασθένεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Μέχρι τώρα σε δεκάλεπτες εγκεφαλογραφικές καταγραφές προέκυπταν ελάχιστα ή σχεδόν καθόλου στοιχεία για την κατάσταση του εγκεφάλου σε σχέση με την αρρώστια. Με την ψηφιακή καταγραφή, όμως, έχουμε τη δυνατότητα να συλλέγουμε έναν απεριόριστο αριθμό πληροφοριών, οι οποίες μπορεί να αποδεχθούν ψηφιακή και στατιστική ανάλυση, πολλές φορές και λογαριθμική επεξεργασία, παρέχοντας ένα πλήθος συγκεκριμένων πληροφοριών, που αφορούν διάγνωση και θεραπεία.
Έχοντας κάνει τέτοιες καταγραφές σε πάνω από μία χιλιάδα ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας διαφόρων ηλικιών, μορφών και καταστάσεων της σκλήρυνσης κατά πλάκας καταλήξαμε ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο διαγνωστικό εργαλείο, τόσο για την παρακολούθηση της πορείας, όσο και της θεραπείας.
Κατά την 24ωρη εγκεφαλογραφική καταγραφή μπορούμε να έχουμε υποδείξεις ποιες εγκεφαλικές περιοχές, για πόση ώρα και με τι τρόπο δυσλειτουργούν και τι είδους παθολογικές αποκλίσεις έχουν. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτει μία πληθώρα νέων στοιχείων σε ότι αφορά πρόγνωση και θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Επιπλέον, επαναλαμβάνοντας κατά διαστήματα την 24ωρη εγκεφαλογραφική καταγραφή μπορούμε να ελέγξουμε τις θεραπευτικές δυνατότητες οποιουδήποτε θεραπευτικού σχήματος χρησιμοποιείται και σε τι βάθος πηγαίνουν. Π.χ. μελετώντας ασθενείς, που μετά από ανοσοκαταστολή βελτίωσαν την κατάσταση τους κατά 2 πόντους της σκάλας Kurtzke (EDSS), διαπιστώσαμε στο 24ωρο εγκεφαλογράφημα μια γενικευμένη βελτίωση του βασικού ρυθμού, μείωση της αποδιοργάνωσης και υπερσυχνότητάς του.
Βέβαια, είναι μία διαδικασία που απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και αρκετές ώρες εξεταστικού χρόνου, παράλληλα, όμως, είναι τελείως αναίμακτη, ανώδυνη, εύχρηστη και έχει ένα τεράστιο βάθος πληροφοριών.
Η εμπειρία μας δείχνει ότι στους ασθενείς που τη χρησιμοποιήσαμε εμείς είχε μεγάλη συμβολή, τόσο για την αξιολόγηση της κλινικής εικόνας, όσο και για τις θεραπευτικές υποδείξεις. Η εμπειρία αυτή έδειξε επίσης ότι η εξέταση της 24ωρης εγκεφαλογραφικής καταγραφής μπορεί να είναι μια εξέταση ρουτίνας για οποιαδήποτε ηλικία και έτσι μπορεί να εκμεταλλευθεί από τους κλινικούς γιατρούς προς το καλό του ασθενούς.
Ετικέτες ανοσοκαταστολή, διάγνωση, εγκεφαλογράφημα, θεραπεία, νευροφυσιολογία, Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, ΣΚΠ
Comments (0)
<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο | Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>> |