ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

6:36 π.μ. by Dr D. Kountouris

ΌΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ, ΟΠΩΣ Η ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΟΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Τα τελευταία χρόνια μια νέα διαγνωστική μέθοδος, το Spect, βοηθάει πάρα πολύ στη μέτρηση του εγκεφαλικού μεταβολισμού και κατ’ επέκταση, στην πιστοποίηση των εγκεφαλικών διαταραχών.
Το Spect είναι μία ακτινολογική μέθοδος, όπου γίνεται η μέτρηση φωτονίων από εκπομπή φωτονίων ύστερα από χορήγηση ραδιενεργού γλυκόζης από τον εγκέφαλο. Με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να ελέγξει ποιες περιοχές του εγκεφάλου και πόσο πάσχουν.
Το ιδιαίτερο σε αυτήν την εξέταση είναι ότι μπορεί να πιστοποιήσει εγκεφαλικές βλάβες πολύ πριν αυτές εκδηλωθούν κλινικά.
Θέλοντας να απαντήσουμε το ερώτημα, αν στην σκλήρυνση κατά πλάκας υπάρχουν τέτοιες διεργασίες, εφαρμόσαμε την εξέταση αυτή σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και τα αποτελέσματα τα συγκρίναμε με υγιείς ασθενείς.
Η εξέταση έδειξε σε ένα ποσοστό πάνω από 80% ότι στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας υπάρχουν διεργασίες παθολογικής μείωσης των γνωστικών λειτουργιών, λόγω βλάβης ανάλογων εγκεφαλικών περιοχών, πολύ πριν αυτές εμφανιστούν κλινικά.
Αυτή η παρατήρηση έδωσε ώθηση στη σκέψη μιας διευρυμένης διαγνωστικής διαδικασίας σε όλους τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, προκειμένου να γίνεται η εξέταση αυτή, όχι μόνο για έγκαιρη διάγνωση, αλλά, και για άμεση θεραπευτική διάγνωση, προκειμένου να προληφθούν οι διαταραχές αυτές.

Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε στο 7ο ECNP Regional Meeting, Bucharest, Romania, April 19-21, 2002

Ετικέτες , , , , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurnerΣεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομέναOur site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share