ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΙΚ

6:35 π.μ. by Dr D. Kountouris

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤO ΤΙΚ.
Όταν μιλάμε για τικ πρόκειται για νευρικές συσπάσεις τελείως αθέλητα κάποιου μυός ή ομάδας μυών.
Αυτές οι συσπάσεις επαναλαμβάνονται ανεξέλεγκτα άσχετα από την θέλησή μας και μπορούν να συμβούν στο πρόσωπο στα άνω κάτω άκρα ή και στην περιοχή του κορμού. Τα τικ παρουσιάζονται από πάρα πολλές αιτίες κυρίως όμως εγκεφαλικής δυσλειτουργίας και εμφανίζονται τακτικά στην σκλήρυνση κατά πλάκας ιδιαίτερα στις πρώιμες μορφές. Επιτείνονται με το άγχος και εμφανίζονται τακτικότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
Κάποιες δηλητηριάσεις όπως με καφεΐνη ή με αλκοόλ ή ακόμη θυρεοτοξίκοση μπορεί να προκαλέσουν πολύ έντονα την εμφάνισή τους.
Στην σκλήρυνση κατά πλάκας η πιο έντονη και επώδυνη μορφή τικ που εμφανίζεται αρκετά συχνά είναι αυτή της νευραλγίας του τριδύμου.
Πρόκειται για ένα πολύ έντονο τράβηγμα του αριστερού ή δεξιού ιγμόρειου του προσώπου κυρίως γύρω από τα χείλη με έντονο πόνο, διαξιφιστικό, σαν να τρυπάει βελόνι και επαναλαμβανόμενο τακτικά.
Ο ασθενής ούτε μπορεί να αγγίξει την περιοχή και η οποία ερεθίζεται από τις αλλαγές της θερμοκρασίας από ψυχρό και κρύο.
Πάρα πολλές φορές αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και επειδή είναι χαρακτηριστική η συμπτωματολογία του δίνεται αμέσως αγωγή χωρίς να εξετάζεται εκτεταμένα η αιτία με αποτέλεσμα να παραβλέπεται η κύρια νόσος.
Γενικά στις περιπτώσεις που έχουμε αυτά τα αισθήματα στιγμιαίου τινάγματος σε μια περιοχή του σώματος, τα τικ, πρέπει πάντα κάποιος να σκέφτεται την αιτιολογία της σκλήρυνσης κατά πλάκας και να ψάχνει μήπως κρύβεται πίσω από αυτά.

Ετικέτες , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurnerΣεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομέναOur site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share