Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ MARCHIAFAVA – BIGNAMI

2:24 π.μ. by Dr D. Kountouris

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ MARCHIAFAVA – BIGNAMI ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ, ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ
Η διάγνωση του συνδρόμου αυτού είναι σήμερα πολύ εύκολη και αν γίνει γρήγορα σώζει τον ασθενή από πολλές περιπέτειες και πολλές φορές και την ίδια του την ζωή.
Παρατηρήθηκε ήδη το 1897 από τον ίδιο τον Ettore Marchiafava κυρίως σε κατοίκους της κεντρικής Ιταλίας που κατανάλωναν (ιδιαίτερα άνδρες) «σπιτικό» κακής ποιότητας κρασί «Κιάντι».
Τα κύρια συμπτώματα είναι κατάθλιψη, παράνοια, άνοια, κρίσεις, αταξία, μουδιάσματα, νυσταγμός.
Όλα αυτά συμβαίνουν διότι οι διαταραχές αυτές επηρεάζουν ιδιαίτερα το μεσολόβιο, δηλαδή το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που συνδέει σαν μια γέφυρα τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.
Παλιά αυτή η διαπίστωση της διάγνωσης γινόταν μόνο μετά θάνατον.
Σήμερα λόγω της ύπαρξης της μαγνητικής τομογραφίας η πιστοποίηση της διάγνωσης είναι πολύ ευκολότερη.
Η έγκαιρη δε θεραπεία κυρίως με υψηλές δόσεις του συμπλέγματος
Β-βιταμινών οδηγεί σε σχετικά αποτελεσματικές θεραπείες.
Πολλές φορές υπάρχει όμως ο κίνδυνος να «παραγνωρισθεί» η ασθένεια αυτή σαν σκλήρυνση κατά πλάκας και να καθυστερήσει ή να μην λάβει χώρα η σωστή αγωγή.

Ετικέτες , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurnerΣεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομέναOur site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share