ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

2:41 π.μ. by Dr D. Kountouris
Η ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΑΠΑΝΤΑΤΑΙ ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
Ο ένας είναι ότι προκαλεί δυσφαγία, μπορεί να είναι και σύμπτωμα της σκλήρυνσης και ο άλλος είναι η χρόνια λήψη κορτιζόνης από ασθενείς.
Στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πρόκειται για μια μόνιμη η παροδική βλάβη μεταξύ οισοφάγου και στομάχου και σιγά-σιγά στην δυσλειτουργία του κάτω οισοφαγικού σφικτήρα έτσι που να έχουμε παλινδρόμηση των τροφών προς τον οισοφάγο.
Τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά, καούρα, παλινδρόμηση, δυσφαγία, υπερβολική σιελόρροια, ναυτία, πόνος στο στήθος.
Σε δεύτερη φάση έχουμε και συμπτώματα όπως βήχας, λαρυγγίτιδα, άσθμα, διάβρωση του οδοντικού σμάλτου, της οδοντίνης και ιγμορίτιδα.
Σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε και καταστροφή των δοντιών. Στην σκλήρυνση κατά πλάκας ειδικά η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πολύ τακτικά προκαλεί και ωτίτιδες. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς ιδιαίτερα οι παχύσαρκοι με σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει σε τακτικά διαστήματα να εξετάζονται και για αυτήν την περίπτωση διότι το γεγονός της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης πολλές φορές είναι η αιτία να «γυρίσει» όλη η κλινική εικόνα.
Η θεραπεία είναι η διακοπή των εθιστικών ουσιών όπως αλκοόλ, τσιγάρο κ.λ.π. και η λήψη κάποιων αντιόξινων φαρμάκων.

Ετικέτες , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurnerΣεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομέναOur site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share