ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

7:15 π.μ. by Dr D. Kountouris

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ, ΑΛΛΑ, ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΟΤΙ Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Υπάρχει π.χ. ο τύπος Μάλμπουργκ. Πρόκειται για την οξεία εμφάνιση μίας σκλήρυνσης κατά πλάκας με πολλές εστίες διάχυτες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και με προσβολή του οπτικού νεύρου. Είναι μια ταχεία εξελισσόμενη κλινική εικόνα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπου ο ένας στους τρεις ασθενείς κατά κύριο λόγο πεθαίνει.
Υπάρχουν και ορισμένες αντιρρήσεις κατά πόσο ο συγκεκριμένος τύπος είναι επακριβώς μια μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας και δεν αποτελεί μια αυτόνομη νοσολογική εικόνα.
Η οξεία απομυελινωτική εγκεφαλοπάθεια είναι μια άλλη μορφή, η οποία σε αντίθεση με την σκλήρυνση κατά πλάκας, ξεσπά κατά κύριο λόγο σε κλινική εμφάνιση μετά από λοιμώξεις ή από εμβόλια.
Την διαφοροποιεί ως προς τις άλλες μορφές της σκλήρυνσης κατά πλάκας το ότι έχει μονοφασική δραστηριότητα. Δηλαδή, λείπουν οι εξάρσεις και οι ώσεις και στην μαγνητική τομογραφία έχει λίγες, αλλά, μεγάλες εστίες. Εάν παρουσιαστούν αργότερα ώσεις, τότε πλέον μιλάμε για αμιγή φόρμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Η οξεία απομυελινωτική εγκεφαλοπάθεια αρχίζει, σε αντίθεση με την σκλήρυνση, με κάποια σχετικά μη στανταρισμένα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως π.χ. πυρετό, πονοκεφάλους, εμετούς, διαταραχές της συγκέντρωσης, απάθεια και αργότερα έρχονται τα επόμενα συμπτώματα. Ολιγοκλωνικά δεμάτια μόνο στο 30% των περιπτώσεων βρίσκουμε, σε αντίθεση με την σκλήρυνση κατά πλάκας που είναι πολύ τακτικά.
Σύνδρομο Dawkins. Πρόκειται για χαρακτηριστικές εστίες της σπονδυλικής στήλης, όπου μπορεί να είναι και μόνο μια, και αυτές δημιουργούν με την απομυελίνωση -που είναι πάρα πολύ ισχυρή- νεκρωτικές εστίες με απώλεια των νευραξόνων.
Τέτοιου είδους νεκρώσεις σε τέτοια έκθεση είναι για την σκλήρυνση κατά πλάκας πάντοτε δύσκολο να εντοπιστούν, αλλά, το χαρακτηριστικό του συνδρόμου Dawkins είναι ότι κατά κανόνα προσβάλλεται και το άτομο με μια οπτική νευρίτιδα, που μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να οδηγήσει και στην τύφλωση. Είναι, επίσης, μια οξεία περίπτωση σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπου ο ένας στους πέντε καταλήγει μοιραία.
Οι παραλλαγές αυτές είναι κλινικά σπάνιες, πρέπει, όμως, να τις έχουμε υπόψη μας, διότι στην περίπτωση που εμφανίζονται, θέλουν εντατική και γρήγορη θεραπεία και έντονη παρακολούθηση.

Ετικέτες , , , , ,

Comments (1)


Blogger Unknown
21 Ιουλίου 2018 στις 6:43 μ.μ.  

اسعار الذهب اليوم

<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:



Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurner



Σεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομένα



Our site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share