Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕ ΑΖΑΘΕΙΟΠΡΙΝΗ

4:39 π.μ. by Dr D. Kountouris

Ένα από τα παλαιότερα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι η αζαθειοπρίνη.
Κάπου στις αρχές του ‘80 μετά από αρκετές πολυκεντρικές μελέτες και μια καλή «διαγωγή» που έδειξε το φάρμακο σε διάφορα καρκινωματώδη σύνδρομα άρχισε η συνταγογραφία του σωρηδόν και στην σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η φαρμακευτική δράση της αζαθειοπρίνης έγκειται στην μεταβολή που υπόκειται εντός του οργανισμού σε μερκαπτοπουρίνη – 6.
Ο μεταβολίτης αυτός αναστέλλει την σύνθεση DNA και RNA κυρίως σε κύτταρα με καρκινική προδιάθεση και προκαλεί μια απευαισθητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για τη σκλήρυνση κατά πλάκας θεωρήθηκε ότι η αζαθειοπρίνη θα προκαλούσε μια μείωση του TNF-α παράγοντα και αύξηση των κατασταλτικών Τ-λεμφοκυττάρων.
Η δράση δεν αποδείχθηκε ευεργετική για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, έτσι ώστε να θεωρηθεί η αζαθειοπρίνη φάρμακο εκλογής για την αρρώστια αυτή.
Αντίθετα, η μακροχρόνια χρήση της θεωρήθηκε και ύποπτη για την δημιουργία λεμφωμάτων.
Έτσι, απέμεινε να χορηγείται σπάνια και σαν λύση τελευταίας ανάγκης ή σαν διπολικό άλλοθι κατά την λογική ότι ο γιατρός κάτι χορηγεί και ο ασθενής κάτι παίρνει.

Ετικέτες , , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurnerΣεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομέναOur site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share