ΝΕΥΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ_Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

2:36 π.μ. by Dr D. Kountouris

ΜΙΚΡΑ «ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ» ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΕΦΟΔΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Ένα γονίδιο σε ένα κύτταρο αποτελείται από μια συγκεκριμένη αλληλουχία βάσεων του δεσοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA) και είναι υπεύθυνο για την κωδικοποίηση μίας πρωτεΐνης, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί μία νέα διαδικασία παραγωγής πρωτεϊνών, που βοηθούν στην ολοκλήρωση μίας συγκεκριμένης λειτουργίας ζωτικής σημασίας.
Βέβαια, όλη αυτή η διαδικασία ακόμη σε ένα ποσοστό περίπου πάνω από 95% είναι επιστημονικά αδιευκρίνιστη. Επιστημονικά, όμως, είναι σίγουρο ότι βασίζεται σε μία οργανική λειτουργία, που λέγεται ομοιόσταση. Η ομοιόσταση είναι αυτή που σε επίπεδο μοριακής γενετικής συντονίζει τον χορό των πρωτεϊνών καθοδηγώντας όλη την αρμονική του αλληλεξάρτηση.
Έτσι, λοιπόν, όταν «πάει κάτι λάθος» και μία πρωτεΐνη ταράζει την ομοιόσταση, η αντίδραση είναι η εμφάνιση μιας ασθένειας, π.χ. στην περίπτωσή μας, της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Η διαφορά είναι πως στην προκειμένη περίπτωση η διαταραχή της ομοιόστασης είναι πολύπλοκη. Δηλαδή, η αρμονία του χορού των πρωτεϊνών διασπάται από πολλές μεριές σε πολλά μέρη.
Με τις τελευταίες ανακαλύψεις, συγκεκριμένα του μεσολαβητικού RNA, για το οποίο οι ερευνητές πήραν και το βραβείο Νόμπελ, είναι δυνατή πλέον εργαστηριακά η πιστοποίηση της διαταραχής αυτής. Με τον τρόπο αυτό έχουμε ένα ακόμη διαγνωστικό όπλο σε μοριακό – γενετικό επίπεδο.
Το επόμενο βήμα είναι η θεραπευτική αγωγή σε μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο βαθμό.

Ετικέτες , , , , , , , ,

Comments (0)


<<<< Επόμενο νεότερο άρθρο Επόμενο παλαιότερο άρθρο >>>>
Συγγραφέας
  • Dr. Δημήτρης Κουντούρης border=
  • Όνομα: Dr D. Kountouris
  • Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική, Greece
  • Σχετικά: Ο Δ. Κουντούρης τελείωσε το Πανεπιστήμιο (Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης) το 1975. Έκανε την ειδικότητά του στη Νευρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ruhr στη Γερμανία. Πήρε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, εκεί έκανε και την διατριβή του, ενώ προτάθη για την υφηγεσία. Εκλέχθη επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, καθώς επίσης επισκέπτης καθηγητής στη Βοστώνη, στην Ulm, και στη Ferrara. Από το 1988 ιδιωτεύει στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, ιατρικών δοκιμίων, δημοσιογραφικών άρθρων και πορισμάτων για διάφορες ασθένειες. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως παρουσιαστής.
  • Προβολή πλήρους προφίλ
Προηγούμενες αναρτήσεις
Αρχεία
Σύνδεσμοι

Θυρεοειδίτιδα

Θέλετε να λαμβάνετε τα τελευταία μας νέα;
Δώστε το email σας:



Η υπηρεσία παρέχεται από το FeedBurner



Σεβόμαστε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομένα



Our site is at APN Greece Directory


ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονικό φυλλάδιο
Share